Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Το μυστήριο από το κίτρινο γυαλί της Λιβυκής ερήμου


Το γυαλί της Λιβυκής Ερήμου έχει ένα ιδιαίτερο, κίτρινο χρώμα και συναντάται σε μία περιοχή 6000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην Ερημο Σαχάρα, με τις μεγαλύτερες ποσότητες του, να έχουν βρεθεί στην Λιβυκή Ερημο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχηματίστηκε, περίπου 26 με 28 εκατομμύρια πριν και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους λαούς της περιοχής, αρχικά, σαν εργαλείο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από χίλιοι τόνοι του κίτρινου γυαλιού είναι διασκορπισμένοι σε μια επιφάνεια που έχει το μέγεθος της Ιρλανδίας.Τα περισσότερα ευρήματα έχουν το μέγεθος ενός βότσαλου ενώ το μεγαλύτερο που έχει ποτέ βρεθεί ζύγιζε 26 κιλά.

Ο σχηματισμός γυαλιού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και συναντάται εκεί που έχει σημειωθεί πτώση μετεωρίτη.

Ωστόσο, απουσία κρατήρα στην περιοχή δείχνει ότι δεν έχει σημειωθεί πτώση στην συγκεκριμένη περιοχή.Ωστόσο υπάρχει και άλλη θεωρία. Σύμφωνα με τον Jan Kramers, καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και τις έρευνες που διεξήγαγε, πριν από περίπου 28 εκατομμύρια χρόνια, ένας κομήτης εξερράγη πάνω από την Αίγυπτο.

Οι 2000 βαθμοί Κελσίου του ωστικού του κύματος της έκρηξης έλιωσαν την άμμο στη Σαχάρα και σχηματίστηκαν οι άφθονες ποσότητες του κίτρινου γυαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...